Odnos Saveza prema nama

Bez obzira što je RK Šibenik u uzlaznoj putanji i po rezultatima i po organizaciji kluba, još jednom se pokazalo da Hrvatskom Ragbijaškom Savezu nije stalo do nas. Nismo navikli žaliti se nikome niti raditi od sebe žrtve ali ne možemo uvijek ni prešutiti činjenicu da se mlade, novoosnovane klubove u Hrvatskoj ignorira.

Prošli tjedan bio je rok za predaju projekta i dokumentacije za natječaj Grada Šibenika za proračunska sredstva namjenjena sportu u 2014. godini. Mi kao RK Šibenik smo maksimalno ozbiljno pristupili tom natječaju i prikupili svu potrebnu dokumentaciju. Tjedan dana prije isteka roka smo zvali gospodina Holjevca, tajnika HRS-a, da nam pošalje potvrdu da smo punopravni članovi saveza. U tih tjedan dana 3 puta smo podsjećali gospodina Holjevca na taj dokument koji nam je potreban i svaki put je rekao da će to poslati u toku dana. Natječaj je završio, mi smo predali sve dokumente osim tog dokumenta kojeg nam tajnik nije nikad poslao.

Nadamo se da će projekt proći i bez tog dokumenta ali nevjerojatna je činjenica da za jednu takvu potvrdu koja se napiše, potpiše, ovjeri, skenira i pošalje e-mailom za 20-ak minuta mi moramo tajnika 3 puta u nekoliko dana moliti i govoriti da je to vrlo bitno i da je na kraju ne dobijemo. Je li cilj HRS-a da klubovi u Hrvatskoj zažive i da uđu u gradske i županijske proračune da bi se mogli koliko toliko normalno financirati ili je smisao svega da postoje klubovi na papiru i da se može u nekoj međunarodnoj ragbijaškoj organizaciji reći kako se u Hrvatskoj osnovalo 4-5 klubova zadnjih godina i kako je ragbi u ekspanziji.

Na loš tretman saveza prema mladim klubovima žale se i ostali kolege iz novoosnovanih klubova, a evo mi ćemo biti ti koji će progovoriti. Nitko predstavnike tih klubova nikad ne zove, ne pita koji su problemi, kako se može pomoći, kakva oprema klubovima treba, imaju li trenere, kako pokrenuti rad s mladima, kako se ti klubovi financiraju itd. Jedina stvar koju dobijamo od Saveza su paketi s polovnom opremom kod koje nas isto nikad nitko ne pita što nam treba pa tako dobijemo u paketu 30-ak rukavica (?) a ni jednu loptu. Ragbi klub Šibenik egzistira malo više od dvije godine. Svu stručnu i organizacijsku pomoć do sad smo dobili od RK Sinj i RK Nada. Od Ragbijaškog saveza Splitsko-dalmatinske županije potvrdu o članstvu smo dobili isti dan, no od HRS-a još nismo.

Uglavnom, razočarani smo odnosom HRS-a prema našem klubu jer stvarno ne tražimo puno, ali ne dobijamo ništa, niti najobičniju potvrdu. Mi ćemo pisati projekt za gradski i županijski proračun i sljedeće godine, borit ćemo se da klub opstane i da zaživi a nadamo se da će zaživiti i klubovi kao što su Atletiko FilipJakov, Zadar, Arena Pula, Ploče i ostali mladi klubovi jer bez novih klubova nema razvoja ragbija u Hrvatskoj. Nadamo se da će tajnik i ostali profesionalni zaposlenici Saveza shvatiti da je to tako.